
ظاهر این میوه شبیه سیب است اما بعضیها میگویند خواص آن حتی از سیب هم بیشتر است! «به» یکی از میوههای خاص فصل سرد است که به دلیل طعم گسی که دارد بسیاری اوقات نادیده و دستکم گرفته میشود، اما طرفداران آن میدانند که «به» اگر به شیوه صحیح پخته شود چه عطر و طعمی به راه میاندازد! کافی است صبحتان را با یک لقمه مربای به، خامه و نان تازه شروع کنید تا هم از خواص، املاح و ویتامینهای فوقالعاده آن بهرهمند شوید و هم انرژی مثبت این میوه بهشتی را به کل روزتان منتقل کنید.
«به» سرشار از ویتامینهای A و B، املاح، فیبر و تانن است و ۱۰۰ گرم از آن حدود ۵۷ کیلوکالری انرژی تولید میکند، بنابراین برای کسانی که میخواهند لاغر شوند این میوه بسیار مفید است. حال اگر کنجکاو شدهاید که با خواص و حتی مضرات این میوه بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید.
بهترین «به» در اصفهان!
«به» میوهای خوشطعم و عطر از خانواده سیب است. این میوه اگرچه به صورت خام هم خوردنی است اما اغلب، پخته آن را به صورت مربا و کمپوت در غذاهایی همچون خورش و خوراک مصرف میکنند. «به» دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریبا گس دارد، با این حال وقتی پخته میشود بو و طعمی بسیار خوش پیدا میکند. «به» در فرانسه، یونان، آرژانتین، نیوزیلند و ایران پرورش مییابد. بهترین «به» ایران نیز در اصفهان کشت میشود. این میوه را در بعضی استانها ازجمله آستارا، لاهیجان و رامسر «سنگه» نیز مینامند.
میخواهید شاد شوید؟ «به» بخورید!
«به» اثرات مثبتی بر فکر و ذهن میگذارد و از افسردگی جلوگیری میکند، همچنین تقویتکننده قلب، کبد و معده است و زخم معده را بهبود میبخشد. علاوه براین، تحریک کننده اشتها، نرم کننده سینه و ادرارآور است و به هضم غذا کمک میکند. جویدن آن خشکی و بوی بد دهان را هم کاهش میدهد.
حتی قرار دادن تکههای «به» در خانه باعث خوشبو شدن فضا میشود. افرادی که مرتب از «به» استفاده میکنند کمتر دچار سرطان میشوند چراکه این میوه سرشار از آنتیاکسیدان است. خوردن و بوئیدن آن نیز از تهوع و استفراغ جلوگیری میکند. گفته میشود این میوه تقویتکننده رحم است و خطر سقط جنین را کاهش میدهد. «به» همچنین به دلیل دارا بودن پتاسیم، پایین آورنده کلسترول و فشار خون است، در نتیجه از گرفتگی رگهای کرونر قلب و سکته قلبی پیشگیری میکند.
«به» سبز بهتر است یا زرد؟!
این میوه ممکن است مثل سیب سبز کم رنگ یا طلایی زرد باشد. معمولا اول فصل سبزتر است و آخر فصل طلاییتر میشود اما هر دوی آنها آماده طبخ هستند. با این حال اگر «بههای» سبز رنگ را چند روزی خارج از یخچال نگهداری کنید، رسیده و زرد میشوند اما به یاد داشته باشید که بیش از یک هفته آنها را خارج از یخچال نگذارید چون شروع به خراب شدن میکنند. این میوه درون یخچال تقریبا به اندازه سیب دوام میآورد. «به»های عطری نیز کوچکتر و دارای پرزهایی روی پوستشان هستند که پس از شستن میوه به راحتی از بین میروند.
درمان شوره سر با روغن «به»!
روغن «به» برای جلوگیری از تعریق زیاد، شوره سر، سرگیجه، وزوز گوش، تقویت معده، کبد و قلب، بهبود زخمهای دهانی، خونریزیهای ریوی، اسهال مزمن و زخم روده بسیار مفید است. برای تهیه این روغن کافی است آن را کاملا بپزید و آبش را بگیرید سپس آب «به» را با نصف آن مقدار روغن زیتون بجوشانید تا آبش تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند، البته دقت کنید که روغن نسوزد.
میوهای که مژهها را پرپشت میکند!
این میوه تقویت کننده معده و متوقف کننده اسهالهای ساده و خونی است. در بهبود ورم حاد رودهها، خونریزیهای قاعدگی و بواسیری، سوزش مجاری ادرار، تنگی نفس، سردردهای مزمن و التهابهای مختلف نیز بسیار موثر است. علاوه بر اینها باعث تقویت اعمال دستگاه گوارش و کاهش مخاط و سرفه میشود. از خواص دیگر این میوه خوشطعم میتوان به از بین رفتن برفک دهان، خونریزی لثه، آبریزش چشم، ریختن مژه و رفع ترشحات زنانگی اشاره کرد.
«به دانه»، بهترین التیام برای بواسیر!
دانه «به» از بهترین درمانها برای التهابهای دستگاه گوارش و مخاطها، سرفههای خشک، سینه درد، تب و گرفتگی صدا به حساب میآید اما باید از جویدن و بلعیدن آن بپرهیزید زیرا این دانه حاوی یک ماده سمی و مضر است، بنابراین چند عدد «به دانه» را مدتی در دهان نگه دارید و بمکید تا لعاب آن خارج شود، سپس آنها را بیرون بریزید. همچنین میتوانید چند عدد «به دانه» را در آب داغ خیس کنید و لعاب آن را بخورید. لعاب دانه «به» برای ترمیم زخمها و سوختگی پوست در اثر آتش یا آفتاب بسیار مفید است. برای التیام بواسیر نیز میتوانید لعاب «به دانه» را روی موضع مورد نظر بمالید.
در مورد «به» نکات و عقاید جالبی وجود دارد، ازجمله اینکه:
- در قدیم، زنان دانه «به» را میکوبیدند، در مقداری آب خیس کرده و از لعاب آن برای فر کردن موها استفاده میکردند.
- در یونان، افرادبه عنوان تشریفات ازدواج از میوه «به» استفاده میکردند. آنها این میوه را به طرف ارابه عروس و داماد پرت میکردند و بر این عقیده بودند که «به» نشانهای از باروری است.
- یک نظریه در مورد «به» این بود که اگر زنان باردار این میوه را زیاد بخورند، بچه آنها نابغه و زیبا خواهد شد!
- اروپاییها بر این باورند که این میوه به هضم گوشت کمک میکند، به همین دلیل اغلب با گوشتهای چرب، «به» مصرف میکنند.
- میگویند با خوردن «به»، عرق بدن خوشبو میشود.
این میوه چه طبعی دارد؟!
«به» شیرین طبیعت گرم و تر، «به» ترش طبیعت سرد و خشک و «به» ملس نیز طبیعت معتدل دارد. دانه آن نیز طبیعتی سرد و تر دارد. جالب است بدانید که مصرف این میوه پیش از غذا باعث یبوست و پس از غذا باعث نرمی مزاج میشود. میوه «به» ضرر همدارد؟
- خوردن میوه نارس و خام «به»، توصیه نمیشود زیرا بسیار دیرهضم و قابض است، همچنین «به» شیرین و خام برای اشخاص گرممزاج مضر است. – کرک یا پرز روی «به»، هضم سنگینی دارد و برای حلق و صدا بسیار مضر است، بنابراین باید قبل از خوردنش، پرزهای روی آن را پاک کنید.
«به» را چگونه مصرف کنیم؟!
- برای معالجه اسهال و ورم روده بزرگ ۴۰ تا ۵۰ گرم «به» را خرد کرده و ۱۵دقیقه در یک لیتر آب بجوشانید و مصرف کنید.
- «به دانه»، ورم معده را معالجه میکند. برای این منظور باید ۴ گرم آن را در ۱۲۰ گرم آب خیس کنید، سپس آن را آنقدر هم بزنید تا مایعی شکل سفیده تخممرغ به دست آید.
- جوشانده برگ درخت «به»، بیخوابی را درمان میکند. برای این منظور باید یک مشت برگهای تازه آن را ۱۰ دقیقه در یک لیتر آب جوش بریزید تا دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و با عسل شیرین کنید. دو قاشق سوپخوری از این جوشانده را قبل از خواب بنوشید.
- برای رفع بیخوابی ۳۰ گرم شکوفه «به» (تازه یا خشک کرده) را در یک لیتر آب جوش با عرق بهار نارنج مخلوط کنید و بنوشید.
- برای درمان سوختگی، سرما زدگی و برطرف کردن انواع ترکهای صورت و لب ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم «به دانه» را در یک لیتر آب بجوشانید و روزی چند مرتبه به ناحیه مورد نظر بمالید.
- شربت «بهلیمو» حرارت بدن را کاهش میدهد. برای تهیه این شربت ۲۵۰ گرم آب «به» را با سرکه، آب لیموی صاف و گلاب (هر یک به مقدار ۱۵۰ گرم) و مقداری قند بجوشانید تا قوام بیاید. آدرس ایمل www.akstak43@yahoo.com
نظر یادت نره بزرگوار ...دوستون دارم موفق باشید
نظرات شما عزیزان:
|